CAR WON'T START: Q&A, 2000 Escort ZX2

Discussions about the devices that supply a means for movement of people and goods.

Moderator: ZS Global Moderators

Post Reply
User avatar
Dogan
ZS Member
ZS Member
Posts: 4933
Joined: Wed Feb 10, 2010 10:17 am
Location: The Mythical State of Jefferson

CAR WON'T START: Q&A, 2000 Escort ZX2

Post by Dogan » Sun Mar 01, 2015 2:47 pm

Okay SO: Last night, drove into town, got there, car started, ran fine, nothing wrong. Parked, went to bar, friend forgot ID so went to drive him home and:
* Car won't start
* No lights come on - head lights, dash lights, radio, not even juice enough to pop the trunk
* No sound on attempt to start - no clicking, no cranking, nothing - even when jumping from running car
* Engine light is on
* Has fuel, battery is good, batt contacts are solid and not corroded, oil is good changed about 4k miles ago.

Ideas, ZS? Car is a 2000 Ford Escort ZX2.
goofygurl wrote:Dogan – In charge of all things fucked up
Are you ready to die, John Walker?| CLAPTRAP!
Your lucky number has been disconnected.|ASCII biohazard symbol: ☣
Winner of the May/June 2013 ZS Postal Match

User avatar
ausher
ZS Member
ZS Member
Posts: 1098
Joined: Tue Sep 07, 2010 4:02 pm
Favorite Zombie Movies: so far zombieland because i think it accuratly depicts what a zombie could be like. not a dead becoming undead, but an infected human... kinda like a dog with raibies. even tho signs of other survivors were non existant in the movie except for the 4 main characters and bill murray...
Location: neia

Re: CAR WON'T START: Q&A, 2000 Escort ZX2

Post by ausher » Sun Mar 01, 2015 7:46 pm

My guess would be a bad ground somewhere or a fusible link blown.

User avatar
NapalmMan67
* *
Posts: 182
Joined: Tue May 17, 2011 10:43 am
Location: 1313 Mockingbird Lane

Re: CAR WON'T START: Q&A, 2000 Escort ZX2

Post by NapalmMan67 » Mon Mar 02, 2015 4:16 pm

What ausher said. Is the batt. cable still attached to the starter/solinoid? I had one the nut came off once, same symptom you describe with yours.


.
Always have a buddy and a backup plan!


.

Assault Life
* * *
Posts: 784
Joined: Sun Jul 22, 2012 4:16 pm

Re: CAR WON'T START: Q&A, 2000 Escort ZX2

Post by Assault Life » Mon Mar 02, 2015 4:37 pm

Make sure its all the way in park. That wouldn't effect the headlights or anything else though. Try a new battery, and make sure the leads are good. You say there isn't enough juice to pop the trunk, but the battery and connections are good? That doesn't add up. Wiggle the negative cable on the battery and check all your other grounds, Ford's get fucky when they have a bad ground.
I fear not the Valley, for I am the Shadow

User avatar
SCBrian
* * * * *
Posts: 1213
Joined: Tue Sep 21, 2010 1:56 pm
Location: Charleston, SC

Re: CAR WON'T START: Q&A, 2000 Escort ZX2

Post by SCBrian » Mon Mar 02, 2015 4:58 pm

echo what Assault said, make sure it's in park or neutral then try to jump it again. also - pull the battery and have it tested, just because it shows 12v across it, doesn't mean it has enough cca to turn over... Wait for a nice day and start chasing the wiring... :/
I tilt at Windmills
BattleVersion wrote:For my Family?...Burn down the world, sure... But, I'm also willing to carry it on my shoulders.
raptor wrote:...I am allergic to bullets;I break out in blood.
jnathan wrote:... you can choke on my Hebrew National.

User avatar
Murgatroy
* * *
Posts: 405
Joined: Wed Jul 06, 2011 9:54 pm
Location: Kentucky
Contact:

Re: CAR WON'T START: Q&A, 2000 Escort ZX2

Post by Murgatroy » Wed Mar 04, 2015 4:34 pm

Double check your battery cables.

Then trace them back.

I promise that is your issue.
Image
Yoda for President

towm8er
*
Posts: 63
Joined: Wed Apr 25, 2012 3:23 am

Re: CAR WON'T START: Q&A, 2000 Escort ZX2

Post by towm8er » Thu Mar 05, 2015 11:47 am

Being in park or neutral will not affect the lights or the runk from popping he issue is a loose wire or a blown fuse. Spent 3 years in a tow truck this is a common issue.

manowar1313
* * *
Posts: 385
Joined: Mon Feb 24, 2014 11:43 pm

Re: CAR WON'T START: Q&A, 2000 Escort ZX2

Post by manowar1313 » Sun Mar 08, 2015 11:18 pm

Clarify please: Is the engine light on or are no lights on?
Anyone wanting to talk sh*t about my guns needs to remember I'm holding a gun.

Post Reply

Return to “Transportation”